Exempel på dålig marknadsföring

Att lyckas med sin marknadsföring är en konst, och det är inte alla gånger det blir helt bra. Man får bara en chans att göra ett första intryck när man ska introducera sin verksamhet för omvärlden. Här kommer några exempel då det inte riktigt gick hela vägen.

dålig marknadsföringNär man skulle marknadsföra fjolårets VM-invigning anlitade man en reklambyrå för att marknadsföra detta event. Detta skulle ge flera annons-sidor i den officiella VM-tidningen – ett stort uppdrag! Reklambyrån ifråga gjorde här ett flertal missar som är ”big no-no!” Man hade bland annat missat att ange information om vilken tid invigningen kulle äga rum. Som om inte det vore nog, så hade man även missat att ange information om biljettpriser, eller huruvida man kunde köpa biljetter direkt på plats. Detta resulterade i att antalet besökare blev cirka 60 % färre än väntat.

Ett annat exempel handlar om att använda sig icke sanningsenliga påståenden. Det Bonnierägda bolaget Betalo är en betalningstjänst, där kunderna kan betala räkningar med kort. På hemsidan hittar man ett antal recensioner ifrån nöjda användare, med både namn och bild. Problemet var dock att dessa påstådda användare inte fanns på riktigt. Det man försökte göra var att bygga upp ett förtroendekapital, vilket blev ett totalt misslyckande, med motsatt effekt, när lögnen uppdagades av media.

Lärdomen av dessa exempel är således att framföra relevant och sanningsenlig information. En miss på någon av dessa punkter kan ha förödande effekter på ett i övrigt bra marknadsföringsarbete.

Enligt en rapport av analysföretaget Tradedoubler som gjordes tidigare i år så framkom det att dålig marknadsföring kan kosta företagare upp till 40 % av kundkretsen – en enorm siffra som inget företag har råd med.